Uit geweest naar een discotheek? Naar een liveconcert geweest? Vlakbij een sirene gestaan? Of is er vuurwerk vlakbij u ontploft? Dit kan een piep of ruis veroorzaken. Als u geluk heeft gaat dit vanzelf weg. Beschouw dit als een waarschuwing: draag de volgende keer dan goede gehoorbescherming. Want het kan blijvend zijn! Hard geluid is de bekendste oorzaak van oorsuizen. Maar er zijn ook diverse andere oorzaken die oorsuizen (of tinnitus genaamd) tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld nek- en schouderklachten, een klap of val, een verkeerde stand van de wervelkolom, een gebits- en/of kaakprobleem, bloedarmoede en ook door whiplash.
- Details
- Categorie: Tinnitus | oorzaken
De meest bekende oorzaak van tinnitus is een te hoge geluidsbelasting. Wist u dat iedere geluidsbron vanaf 80 dB al gehoorbeschadiging en ook tinnitus kan veroorzaken? Deze grens wordt al snel bereikt. Een gemiddeld kantoor heeft al een geluidsbelasting van 70 dB. En bijvoorbeeld het windgeruis onder een motorhelm ligt bij een snelheid van 80 km/h al op 90 dB (bron: KLPD) !
Als het omgevingsgeluid 80 dB of minder is kunt u daar 8 uur in verblijven en iedere werkgever is verplicht om vanaf 80 dB gehoorbescherming te verstrekken. Maar er zijn geen regels voor wat betreft het geluidsniveau tijdens het uitgaan, bijvoorbeeld discotheek, concerten, feestjes en partijen. Hier staat de muziek vaak zo luid dat gehoorbescherming nodig is maar dit is de eigen verantwoordelijkheid van de bezoeker. 100 a 110 dB in een zaal is vaak geen uitzondering. Maar gehoorbescherming dempt niet even sterk op iedere frequentie en het kan gemakkelijk zo zijn dat u zelfs met gehoorbescherming boven de 80 dB uitkomt.
Veel mensen hebben na het uitgaan wel eens een piep in de oren; dit komt door een te hoge geluidsbelasting. Meestal gaat die piep na verloop van korte tijd weer weg. Dan hebt u geluk gehad maar gaat u er niet van uit dat dit altijd zo zal zijn. Door herhaaldelijk in hard geluid te zijn beschadigt het oor steeds verder en uiteindelijk kan het zo zijn dat de piep niet meer weg gaat. Maar ook als u een piep voor het eerst ervaart kan dit al blijvend zijn!
In de meeste gevallen leidt tinnitus door geluidsbelasting tot een voortdurende hoge pieptoon.
Oorzaken die in het gehoororgaan zelf hun oorsprong hebben, noemt men primair.
- Details
- Categorie: Tinnitus | oorzaken
Er zijn ook diverse andere oorzaken buiten het gehoor om die oorsuizen (of tinnitus genaamd) tot gevolg kunnen hebben. Dit noemt men secundaire oorzaken. Bijvoorbeeld nek- en schouderklachten, een klap of val, een verkeerde stand van de wervelkolom, een gebits- en/of kaakprobleem, bloedarmoede en ook door whiplash.
Gespannen nek- en schouder spieren kunnen bijvoorbeeld leiden tot micro-doorbloedingsstoringen in het achterste gedeelte van de schedel, dat weer oorsuizen tot gevolg kan hebben.
Een probleem met het kaakgewricht (CMD- cranio-mandibulaire dysfunctie) kan eveneens leiden tot oorsuizen. Als u bijvoorbeeld met de kaken op elkaar klemt en de intensiteit en/of frequentie van het oorsuizen wijzigt, dan is dit een aanwijzing dat dit probleem eraan ten grondslag ligt.
In veel gevallen leiden oorzaken die buiten het gehoor liggen tot ruisen/sissen.